tiistai 16. helmikuuta 2016

MUTAKAKKU

Mikä sen parempaa kuin suklaakakku pakkaspäivänä? Alun perin oli kyllä tarkoitus tehdä jotain aivan muuta, mutta hupsista.. Tosin milloin suklaa ei olisi hyvä vaihtoehto? Keittiön pöydällä lojui sopivasti muutama hyvin tummunut banaani ja jääkaapista löytyi kauramaidon loppu. Näin suklaa-addiktina suklaata löytyy aina, joten uuniin päätyi tällä kertaa banaaneilla sekä taateleilla makeutettu mutakakku, joka oli niin hyvää että loppui ennen kuin ehti kunnolla edes jäähtyä.

MUTAKAKKU (6-8 palaa)

8 taatelia
1½ banaania
1dl kauramaitoa
1½ dl spelttijauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1½ rkl kookossokeria
12 palaa tummaa suklaata

Voiteluun rypsiöljyä

Soseuta sauvasekoittimella taatelit, banaanit sekä kauramaito. Lisää joukkoon suklaata lukuun ottamatta loput ainekset. Jos taikina tuntuu liian paksulta tai löysältä, lisää joukkoon hieman maitoa tai jauhoja. Tarkista myös taikinan makeus ja lisää tarvittaessa lisää sokeria. Rouhi suklaasta noin kahdeksan palaa ja sekoita rouhe taikinan joukkoon. Kaada taikina kevyesti öljyllä voideltuun vuokaan (itse käytin 20cmx24cm kokoista piirakkavuokaa). Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 10-15min. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi.



Rouhi loppu suklaa ja ripottele rouhe juuri uunista tulleen kakun pinnalle. Näin suklaa sulaa kakun  ''kuorrutteeksi''.



Tarjoa mutakakku kohmeisten mustikoiden kanssa.

(c) ELINA


lauantai 6. helmikuuta 2016

KESÄKURPITSAVENEET

Joulukuussa menin lupautumaan lihattomalle tammikuulle ja myönnettäköön, että menetin sydämeni täysin kasvisruoille. Varsinkin kesäkurpitsasta on ehdottomasti tullut yksi suosikkivihanneksistani. Kesäkurpitsaveneiden täytteessä käytin mausteena mm.taco-mausteseosta ja chiliä sekä jalapenoa sisältävää juustoraastetta joilla täytteeseen sai mukavasti potkua.



KESÄKURPITSAVENEET
1-2 annosta

1 kesäkurpitsa
1dl tummaa soijarouhetta+1½dl vettä
1rkl öljyä
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
pieni punainen suippopaprika
2 pientä tomaattia
3rkl Koskenlaskija sulatejuustoa (maustamaton)
4rkl taco-mausteseosta
½tl suolaa
ripaus chilimaustetta
1dl Valio TexMex-juustoraastetta

Laita soijarouhe veteen turpoamaan noin tunniksi.

Halkaise kesäkurpitsa ja koverra pehmeä sisus pois. Hienonna sisus täytettä varten.

Kuori ja hienonna sipulit. Itse oikaisin ja korvasin valkosipulin valkosipulijauheella. Pilko myös paprika ja tomaatit pieniksi paloiksi.

Lisää sipulit, paprika, tomaatit sekä kesäkurpitsan sisus pannulle ja paista öljyssä, kääntele hetki ja lisää joukkon turvonnut soijarouhe. Anna seoksen paistua hetki.

Mittaa Koskenlaskija erilliseen astiaan ja sekoita mausteet siihen. Maista ja lisää pannulle. Itse lisäsin täytteen sekaan noin puolet justoraastetta tuomaan täytteeseen makua. Anna täytteen hautua hetki.

Nosta kesäkurpitsaviipaleet pellille ja annostele täyte niihin. Ripottele täytteen päälle loppu juustoraaste ja kypsennä veneitä 225-asteisessa uunissa noin 10-15min.

Tarjoa salaatin kanssa.


(c) ELINA







RUNEBERGIN TORTUT (kaksi versiota)

Helmikuun tienoilla jokavuotisena kiistanaihena on kumpi vie voiton Runebergin tortut vai laskiaispullat. Elinan kohdalla valinta kallistuu ehdottomasti Runebergin torttuihin ja laskiaispullia kannatava Lottakin halusi päästä soveltamaan tätä perinteistä herkkua. Toinen lähti muokkaamaan reseptistä hieman terveellisempää ja toinen sovelsi Runebergin tortuista vegaanisen version.

VERSIO I - TERVEELLISET RUNEGERGIN TORTUT

Taikinassa on jo itsessään runsaasti kuitua sisältävää mantelia, mutta halusin valkoisten jauhojen tilalle jotakin terveellisempää ja lopulta päädyin testaamaan ensimmäistä kertaa spelttijauhoja. Tavallisiin vehnäjauhoihin verrattaessa täysjyväspelttijauhoissa on enemmän kuitua sekä proteiinia.

Valkoisen sokerin tilalla testasin kookossokeria, joka nimestään huolimatta ei maistu kookokselta vaan siinä on maukkaan karamellimainen vivahde. Kookossokerissa vitamiini- sekä mineraalipitoisuudet ovat suuremmat tavalliseen valkoiseen sokeriin verrattuna. Kookossokeri on myös sokereista ekologisinta, sillä sokeria valmistaessa kookospalmua ei tarvitse kaataa eikä puuta vahingoiteta muullakaan tavalla.

Chia-siemenet sisältävät runsaasti omega3-rasvahappoja, kuitua sekä proteiinia, joten ei ihme että pienenpienet siemenet ovat nousseet superfoodien kärkeen. Moninkertaisesti itseensä nestettä imevät siemenet on hyvä liottaa vedessä ennen käyttöä. Liottamalla siemenistä muodostuu geelimäinen seos, joka soseutettuihin vadelmiin lisättynä saa aikaan superterveellisen ja herkullisen vaihtoehdon perinteiselle vadelmahillolle.

Tavallisen tomusokerikuorrutuksen sijasta ideoin raikkaan tuorejuustoversion, jonka makeuttamisessa käytin hunajaa. 


12 kpl

1dl margariinia tai voita
½dl öljyä
1,75dl kookossokeria
2 kananmunaa
1dl täysjyvävehnäjauhoja
0,75dl spelttijauhoja
1pss (80g) mantelijauhoja
0,75dl mantelirouhetta
1½tl leivinjauhetta
1½tl kardemummaa
½dl maitoa tai kermaa

Vatkaa margariini, öljy ja sokerit sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää taikinan joukkoon. Lisää maito/kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muffinipelti. Paista leivonnaisia 200 asteessa 15-20min.

1dl vadelmia
1rkl chia-siemeniä
2tl hunajaa tai valitsemaasi makeutusta

Laita chia-siemenet turpoamaan hyvissä ajoin noin puoleen desiin vettä. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja lisää soseeseen turvonneet siemenet. Makeuta.

n.50g maustamatonta tuorejuustoa
hunajaa oman maun mukaan

Sekoita tuorejuuston joukkoon hunaja ja lusikoi seos pieneen pakastepussiin, josta se on kätevä pursottaa torttujen pinnalle.

Laita vadelmahilloketta torttujen päälle noin teelusikallinen ja pursota tuorejuustoa hillokkeen ympärille.


VERSIO II – VEGAANISET RUNEBERGIN TORTUT

Tämä versio on paitsi vegaaninen myös terveellisempi kuin alkuperäinen.

Voi on tässä tapauksessa kätevä korvata maapähkinävoilla. Koska maapähkinänmaku on helposti aika dominoiva sekoitin joukkoon oliiviöljyä. Näin myös koostumus muistuttaa enemmän sulatettua/pehmennettyä voita ja siten muut aineet on helpompi sekoittaa joukkoon. Pidä kuitenkin maapähkinävoita ostaessasi huoli, ettei tuote sisällä lisättyä sokeria tai suolaa.

Tavallista prosessoitua sokeria olen viime aikoina korvannut raakaruokosokerilla, kuten tässäkin reseptissä. Valkoisen sokerin valmistusprosessissa sokerista poistuvat sen luonnolliset hivenaineet jättäen jäljelle vain tyhjien kalorien sekamelskan. Raakaruokosokerissa on runsaasti kivennäisaineita, joten hiilihydraattien määrä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin valkoisessa sokerissa.

Kanamunalle on monta korvaajaa, yksi niistä on jokin hedelmä- tai kasvissose. Useimmiten jos leivonnaisissa on vain yksi muna, on sen tarkoitus sitoa taikinaa, jolloin esimerkiksi omenasose on oivallinen valinta. Itse käytin lasten välipalasosetta, joita löytää usein vauvanruokaosastoilta. Tässäkin tapauksessa on muistettava tarkistaa, ettei tuotteeseen ole lisätty sokeria.


6 kpl

2 ½ rkl maapähkinävoita
2 ½ rkl oliiviöljyä (voit korvata esim. rypsiöljyllä)
1 dl raakaruokosokeria
1 tl tummaa siirappia
5 rkl omenasosetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurajauhoja
½ dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vispaa käsin maapähkinävoi ja öljy tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja tummasiirappi ja lisää omenasose.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa ja lisää pienissä erissä muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Jaa seos kuuteen muffinivuokaan ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Valmista torttujen paistuessa kuorrute:

½ rkl sitruunamehua
½ rkl vettä
1-2 dl tomusokeria

Sekoita ainekset keskenään ja pursota jäähtyneiden torttujen päälle. Lisää lopuksi kuorrutteen päälle nokare vadelmahilloa tai aiemmin mainittua chia-vadelmaseosta. Hunajan sijasta voit makeuttaa chia-vadelmaseoksen esim. stevialla.

Maukasta Runebergin päivää!


(c) ELINA & LOTTA

torstai 4. helmikuuta 2016

SIENIRISOTTO

Tehtiin koulussa erilaisia risottoja ja harjoiteltiin niiden tekemistä oikeaoppisesti. Risoton sanotaan monesti olevan vaikeatekoinen, mutta täytyy vaan olla kärsivällinen eikä lisätä liikaa nestettä! Tää sienirisotto oli ainakin tosi herkullista ja sitruunan hapokkuus kruunas koko annoksen.


1 rkl öljyä
4 rkl voita
1 sipuli
200 g sieniä
3,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
1 dl parmesaanijuustoa
1 rkl silputtua persiljaa

Freesaa sipuli ja viipaloidut sienet öljy-voi seoksessa.
Lisää riisi ja freesaa sen aikaa, että se turpoaa vähän ja muuttuu läpikuultavaksi.
Kaada joukkoon valkoviini ja anna haihtua.
Lisää kasvislientä pienissä erissä, kunnes riisi on kypsää. Muista sekoitella.
Poista levyltä. Kippaa joukkoon raastettu parmesaanijuusto, persilja ja nokare voita.
Mausta suolalla ja pippurilla.

(c) ENNI

maanantai 1. helmikuuta 2016

APERITIIVI

"Maybe the cat has fallen into the stew, or the lettuce has frozen, or the cake has collapsed. Eh bien, tant pis. Usually one's cooking is better than one thinks it is. And if the food is truly vile, then the cook must simply grit her teeth and bear it with a smile, and learn from her mistakes."
                                                                                                - Julia Child

Täältä ruudun toiselta puolelta löytyy kolme parikymppistä naista, jotka jakavat yhteisen intohimon ruokaan ja ruoanlaittoon. Me olemme Elina, Enni ja Lotta. Kaksi kasvissyöjää ja yksi tuleva kokki. Kukin kuluttaa vapaaehtoisesti välillä vähäistäkin aikaansa keittiössä, lupautuu aina tilaisuuden tullen organisoimaan tarjottavat ja viettää iltoja uusia reseptikirjoja selaillen. 

Viimeisen puolen vuoden ajan olemme pallotelleet edestakaisin ajatusta yhteisen ruokablogin aloittamisesta. Jostain, mihin voisi julkaista kokeilujaan, tallentaa parhaimmiksi osoitautuneita reseptejä ja jakaa innostusta ruoan ihmeellisessä maailmassa. Me pyrimme olemaan erilaisia, aktiivisia ja avoimia uusille asioille. Yritämme käsitellä monipuolisesti maailman eri ruokakulttuureja, jakamaan välillä vajanaistakin tiemätystämme ja julkaisemaan niin helppoja arkiherkkuja kuin taitoa vaativia kulinarismin helmiä.



"There is no sincerer love than the love of food."
                                       -George Bernard Shaw


(c) ELINA, ENNI & LOTTA