lauantai 6. helmikuuta 2016

RUNEBERGIN TORTUT (kaksi versiota)

Helmikuun tienoilla jokavuotisena kiistanaihena on kumpi vie voiton Runebergin tortut vai laskiaispullat. Elinan kohdalla valinta kallistuu ehdottomasti Runebergin torttuihin ja laskiaispullia kannatava Lottakin halusi päästä soveltamaan tätä perinteistä herkkua. Toinen lähti muokkaamaan reseptistä hieman terveellisempää ja toinen sovelsi Runebergin tortuista vegaanisen version.

VERSIO I - TERVEELLISET RUNEGERGIN TORTUT

Taikinassa on jo itsessään runsaasti kuitua sisältävää mantelia, mutta halusin valkoisten jauhojen tilalle jotakin terveellisempää ja lopulta päädyin testaamaan ensimmäistä kertaa spelttijauhoja. Tavallisiin vehnäjauhoihin verrattaessa täysjyväspelttijauhoissa on enemmän kuitua sekä proteiinia.

Valkoisen sokerin tilalla testasin kookossokeria, joka nimestään huolimatta ei maistu kookokselta vaan siinä on maukkaan karamellimainen vivahde. Kookossokerissa vitamiini- sekä mineraalipitoisuudet ovat suuremmat tavalliseen valkoiseen sokeriin verrattuna. Kookossokeri on myös sokereista ekologisinta, sillä sokeria valmistaessa kookospalmua ei tarvitse kaataa eikä puuta vahingoiteta muullakaan tavalla.

Chia-siemenet sisältävät runsaasti omega3-rasvahappoja, kuitua sekä proteiinia, joten ei ihme että pienenpienet siemenet ovat nousseet superfoodien kärkeen. Moninkertaisesti itseensä nestettä imevät siemenet on hyvä liottaa vedessä ennen käyttöä. Liottamalla siemenistä muodostuu geelimäinen seos, joka soseutettuihin vadelmiin lisättynä saa aikaan superterveellisen ja herkullisen vaihtoehdon perinteiselle vadelmahillolle.

Tavallisen tomusokerikuorrutuksen sijasta ideoin raikkaan tuorejuustoversion, jonka makeuttamisessa käytin hunajaa. 


12 kpl

1dl margariinia tai voita
½dl öljyä
1,75dl kookossokeria
2 kananmunaa
1dl täysjyvävehnäjauhoja
0,75dl spelttijauhoja
1pss (80g) mantelijauhoja
0,75dl mantelirouhetta
1½tl leivinjauhetta
1½tl kardemummaa
½dl maitoa tai kermaa

Vatkaa margariini, öljy ja sokerit sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää taikinan joukkoon. Lisää maito/kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muffinipelti. Paista leivonnaisia 200 asteessa 15-20min.

1dl vadelmia
1rkl chia-siemeniä
2tl hunajaa tai valitsemaasi makeutusta

Laita chia-siemenet turpoamaan hyvissä ajoin noin puoleen desiin vettä. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja lisää soseeseen turvonneet siemenet. Makeuta.

n.50g maustamatonta tuorejuustoa
hunajaa oman maun mukaan

Sekoita tuorejuuston joukkoon hunaja ja lusikoi seos pieneen pakastepussiin, josta se on kätevä pursottaa torttujen pinnalle.

Laita vadelmahilloketta torttujen päälle noin teelusikallinen ja pursota tuorejuustoa hillokkeen ympärille.


VERSIO II – VEGAANISET RUNEBERGIN TORTUT

Tämä versio on paitsi vegaaninen myös terveellisempi kuin alkuperäinen.

Voi on tässä tapauksessa kätevä korvata maapähkinävoilla. Koska maapähkinänmaku on helposti aika dominoiva sekoitin joukkoon oliiviöljyä. Näin myös koostumus muistuttaa enemmän sulatettua/pehmennettyä voita ja siten muut aineet on helpompi sekoittaa joukkoon. Pidä kuitenkin maapähkinävoita ostaessasi huoli, ettei tuote sisällä lisättyä sokeria tai suolaa.

Tavallista prosessoitua sokeria olen viime aikoina korvannut raakaruokosokerilla, kuten tässäkin reseptissä. Valkoisen sokerin valmistusprosessissa sokerista poistuvat sen luonnolliset hivenaineet jättäen jäljelle vain tyhjien kalorien sekamelskan. Raakaruokosokerissa on runsaasti kivennäisaineita, joten hiilihydraattien määrä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin valkoisessa sokerissa.

Kanamunalle on monta korvaajaa, yksi niistä on jokin hedelmä- tai kasvissose. Useimmiten jos leivonnaisissa on vain yksi muna, on sen tarkoitus sitoa taikinaa, jolloin esimerkiksi omenasose on oivallinen valinta. Itse käytin lasten välipalasosetta, joita löytää usein vauvanruokaosastoilta. Tässäkin tapauksessa on muistettava tarkistaa, ettei tuotteeseen ole lisätty sokeria.


6 kpl

2 ½ rkl maapähkinävoita
2 ½ rkl oliiviöljyä (voit korvata esim. rypsiöljyllä)
1 dl raakaruokosokeria
1 tl tummaa siirappia
5 rkl omenasosetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurajauhoja
½ dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vispaa käsin maapähkinävoi ja öljy tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja tummasiirappi ja lisää omenasose.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa ja lisää pienissä erissä muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Jaa seos kuuteen muffinivuokaan ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Valmista torttujen paistuessa kuorrute:

½ rkl sitruunamehua
½ rkl vettä
1-2 dl tomusokeria

Sekoita ainekset keskenään ja pursota jäähtyneiden torttujen päälle. Lisää lopuksi kuorrutteen päälle nokare vadelmahilloa tai aiemmin mainittua chia-vadelmaseosta. Hunajan sijasta voit makeuttaa chia-vadelmaseoksen esim. stevialla.

Maukasta Runebergin päivää!


(c) ELINA & LOTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti